Od dawna miałam ochotę na faszerowaną paprykę...
Kupiłam 2 papryki, kupiłam mięso, wróciłam do domu, po czym okazało się, że nie ma kaszy gryczanej... a właśnie ją chciałam użyć do nadzienia... nie było kaszy, ale był makaron ryżowy :)
Coś trzeba było wykombinować :)
Faszerowana papryka
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g mięsa mielonego
- 3 łyżki pędów bambusa
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 2 garści zielonych oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- sos sojowy, sos chili z ananasem
Wykonanie:
Papryki myjemy, odcinamy górę i wydrążamy środek, uważając aby nie uszkodzić ścianek.
Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie.
Mięso podsmażamy z pokrojoną w półkrążki cebulą, pokrojonym w kostkę bambusem, oliwkami pokrojonymi w krążki i rozdrobnionym czosnkiem.
Makaron odsączamy, mieszamy z mięsem i doprawiamy.
Farszem napełniamy papryki, zakrywamy.
Farszu wychodzi dość sporo, spokojnie można by nim napełnić 4 średnie papryki.
Pieczemy ok 1-1,5 h w 180 st. - do miękkości.
Smacznego!