Zapiekanka warzywna

Witam :)

Bazując na przepisie na frittatę - tym przepisie, zrobiłam zapiekankę :) Nam smakowała, Wam też będzie :)





Zapiekanka warzywna




Składniki:

  • 2 plastry schabu
  • 2 malutkie pomarańczowe papryki
  • 1 żółty pomidor
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 180 g tureckiego sera solankowego (do kupienia w Kauflandzie, może być po prostu feta)
  • 70 g sera żółtego w kostce
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól, pieprz, inne lubiane przez Was przyprawy (ja użyłam lubczyku, kurkumy, tymianku i rozmarynu)
  • oliwa/olej

Wykonanie:


Schab kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy. Następnie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki z cebulą (pokrojona w piórka) i czosnek (pokrojony w kostkę). Ostatnią podsmażamy paprykę pokrojoną w plastry.

Przygotowujemy masę jajeczną z jajek i mleka i przypraw. Dodajemy do niej połowę sera żółtego startego na tarce z dużymi oczkami. Doprawiamy.




Masę jajeczną wylewamy na spód foremki ( u mnie silikonowa kwadratowa z 5 numeru Ale pychota, polubiłyśmy się :)), posypujemy mięsem, pieczarkami, układamy pokrojone w plastry pomidory i paprykę, posypujemy rozdrobnionym serem solankowym i pozostałym żółtym serem.

Zapiekamy w ok. 120 st przez 20 minut.

Smacznego!