Sok imbirowy


Cześć :)

Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia soku, idealnego do picia razem z herbatą w chłodne jesienne i zimowe wieczory, czy też podawania na zimno, rozcieńczonego wodą :)

Sok dość ostry w smaku, ale zdrowy :)




Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" . 



Sok imbirowy



Składniki:

  • 120 g imbiru (masa obranego)
  • sok z 2 cytryn
  • 3 gałązki mięty
  • 80 g cukru
  • 1 l wody

Wykonanie:

Myjemy i obieramy imbir. Następnie kroimy go drobno i wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy 250 ml wody i dokładnie blendujemy.

W garnku zagotowujemy pozostałe 750 ml wody, dodajemy cukier, kiedy zacznie się gotować zdejmujemy z kuchenki.




Do wody dodajemy imbir, sok z cytryny, poszatkowaną miętę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie sok przelewamy przez sitko, wlewamy do butelek.




Niestety w przepisie nie ma nic o pasteryzacji, więc buteleczki wstawiłam do lodówki :)

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Również robiłam ten sok z tego przepisu, część butelek rozdałam, resztę wypiłam z herbatą z miodem i cytryną. Idealnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno sobie kupiłam tą książeczkę, ale jeszcze nie miałam okazji nic z niej przygotować :) Sok imbirowy jednak zainteresował mnie od razu, bo uwielbiam ten ostry smak. Skoro mówisz, że dobry, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sprawa. Testowałem po za lodówką.Spokojnie może leżeć . Po otwarciu trzymałem w lodówce. Ważna dobra nakrętka:-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.