Makaron z wątróbką i jabłkami w sosie jogurtowym

Cześć :)

Dzisiaj jak wiecie jest Światowy Dzień Makaronu :)

Zatem nie mogło u nas zabraknąć dania z makaronem :) 
Wpis prawie że na gorąco, bo przed chwilą wyczyściliśmy talerze :)








Makaron z wątróbką i jabłkami w sosie jogurtowym



Składniki:
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • ok. 6 łyżek (kopiastych) jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

  • makaron


Wykonanie:


Wątróbkę drobno siekamy, podsmażamy na patelni, doprawiamy. Cebulę siekamy w piórka i dodajemy do wątróbki, dalej podsmażamy. 



Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, dalej smażymy. Podlewamy małą ilością wody.

W szklance mieszamy jogurt z mąką, tak aby nie było grudek. Dodajemy trochę ciepłego "sosu" do jogurtu, mieszamy, a następnie powoli wlewamy na patelnię, ciągle mieszając. Kilka minut podgrzewamy całość, odstawiamy na bok.



W międzyczasie gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu :)

Sos podajemy z makaronem :) 




Smacznego!