Muffiny marcepanowo-czekoladowe

Cześć :)

Jakiś czas temu robiłam ciasteczka marcepanowe o właśnie te i zostało mi trochę marcepanu...

Przejrzałam kilka przepisów i trafiłam na ten (trochę zmodyfikowałam go).




Muffiny wyszły bardzo smaczne co może potwierdzić mój Mąż i dwójka znajomych :)

Polecam :)



Muffiny marcepanowo-czekoladowe



Składniki:

  • 165 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml mleka
  • 65 g masła
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Masło, mleko i pokruszony marcepan podgrzewamy w rondelku, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się marcepanu. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.




W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki (oprócz cukru).

Jajka, żółtka, cukier i likier ubijamy mikserem. Powoli dodajemy masę marcepanową i dalej miksujemy.

Do masy powoli dodajemy suche składniki i jogurt. Miksujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.




Pieczemy w papilotkach wypełnionych do 3/4 wysokości ok. 20 minut (do suchego patyczka) w 180 st.

Smacznego!