Konfitura morelowa z migdałami

Cześć!

Dzisiaj przepis na przetwór - pierwszy przetwór na naszym blogu! 

Nigdy nie kupowałam dżemu/konfitury morelowej, nigdy też takiego nie robiłam, więc pora było spróbować ;-).




Zapraszam!



Konfitura morelowa z migdałami



Składniki:

  • 2 kg moreli (masa bez skórki i bez pestek)
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 5 łyżek płatków migdałów


Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy od umycia, obrania i wypestkowania moreli. 

Owoce kroimy, umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy je na ok.3-4 h.

Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy owoce do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy płatki migdałów i mieszamy.




Teraz naszą konfiturę wlewamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji je studzimy.

Smacznego! :)


6 komentarze:

  1. Czy przepis nie jest czasem z mojego bloga ? :) Nie widać inspiracji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przejrzałam teraz Twoją zakładkę o konfiturach i nie znalazłam nic z morelami :) Przepis tutaj jest przepisem mojej Mamy, przepis "na oko" złożony z kilku innych znalezionych w gazetach :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ja mam podobny :)http://magicznykociolek.blox.pl/2012/07/Dzem-brzoskwiniowy-z-migdalami-i-rumem.html Wiesz nic Ci nie zarzucam tylko tak spytałam :)

      Usuń
    3. Wiem wiem :) ano podobny, tylko u mnie brak rumu i brak brzoskwini :)

      Usuń
  2. bardzo dobry pomysł! wypróbuję na pewno,

    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny ma kolor, od razu chce się zjeść:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.