Ciasto dyniowe z czekoladą

Dzień dobry!

Przedstawiam Wam moje ulubione jesienne ciasto z dynią i czekoladą oraz z nutką pomarańczy.

Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach, a czekolada idealnie komponuje się ze smakiem dyni, nic tylko przygotować składniki i piec, od razu z podwójnej porcji! ;-)





Ciasto dyniowe można przygotować z dowolną dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido.
Zapraszam!



Ciasto dyniowe z czekoladą



Składniki:

  • 220 g mąki
  • 270 g dyni startej na grubych oczkach
  • 160 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (na małych oczkach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 figi (opcjonalnie)

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, jogurt i sok pomarańczowy. Następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki, ciągle ucierając.

Na koniec dodajemy dynię i czekoladę posiekaną w drobne kawałki.

Jeśli macie ochotę, na wierzchu ciasta ułóżcie figi





Ciasto przelewamy do foremki na tartę, na wierzchu układamy cienko pokrojone figi.

Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st.




Smacznego!

Dyniowe przysmaki