Mini szarlotko-tartaletki

Hej :)

Jak już obiecałam dzisiaj przepis na szarlotki :) Ciasto wykonywałam na potrzebę pewnych dwóch konkursów, ale o tym później, przy okazji :)

Inspirowane przepisem http://www.mojewypieki.com/przepis/jesienna-koralowa-szarlotka z pewnymi modyfikacjami.

Szarlotka


Składniki: (na 6 małych tart)

  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • 75 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 
  • 4 jabłka 
  • rodzynki 
  • cynamon 
  • cukier wanilinowy 

Wykonanie:

Na początku smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki na tarty.

Następnie zabieramy się za ciasto - do mąki dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki.

W międzyczasie obieramy jabłka, możemy je zetrzeć, bądź pokroić w kostkę - ja zrobiłam pół na pół :) Dodajemy rodzynki, cynamon i cukier wanilinowy. Jeśli jabłka są za kwaśne można dodać również cukru. Pozostawiamy również na 30 minut.

Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim foremki. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 st. przez ok 10 minut.


Jabłka odciskamy przez gazę, szmatkę lub po prostu w dłoniach z nadmiaru soku. Następnie wypełniamy foremki masą jabłkową. Ciasto, które nam pozostało kruszymy w dłoniach i posypujemy nim jabłka, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy 30 minut w 150 st.


Po upieczeniu i ostygnięciu możemy je posypać cukrem pudrem - co kto lubi :)


Smacznego!