Każdy kto kiedyś próbował diety Dukana (ja jestem w trakcie drugiego podejścia do niej :) ) wie, że głównym jej punktem (oprócz jedzenia protein) jest spożywanie codziennie 3 łyżek otrębów...
Najlepszym sposobem jest przemycanie ich w chlebie (chociaż naleśniki też nie są złe :) ). Czasem też robię małe bułeczki z 3 łyżek otrębów.
Dzisiaj chlebek na podstawie przepisu z książki "Chleb domowy wypiek" Wydawnictwa SBM.
Chleb otrębowy
Składniki:
- 25 dag mąki (w moim wykonaniu była to mieszanka pszennej, żytniej razowej oraz graham)
- 16 łyżek otrąb pszennych
- 8 łyżek otrąb owsianych
- 24 g świeżych drożdży/ 1 opakowanie drożdży suchych
- 3 jajka
- 10 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej 0%)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru (aby drożdże zaczęły "pracować")
- 5 łyżek ciepłej wody
Wykonanie:
Rozpoczynamy od zaczynu - drożdże rozdrabniamy, dodajemy do nich cukier, wodę, łyżkę mąki, mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.
W międzyczasie mielimy otręby, oczywiście jeśli mamy czym :) Ja używam do tego dość starego elektrycznego młynka do kawy :) Często też robię nim cukier puder ze zwykłego cukru :)
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto wychodzi dość rzadkie. Miskę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości.
Przygotowujemy niewielką keksówkę - smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką lub otrębami.
Chleb możemy posypać płatkami owsianymi, sezamem, makiem - co kto lubi. Ja wybrałam mak i sezam. Chleb trzeba posmarować np mlekiem przed posypaniem, ja tego nie zrobiłam i niestety prawie wszystko odpadło :)
Przed pieczeniem:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 10 minut, następnie w 180 st. przez 15 minut (do suchego patyczka)
Chleb powinien wystarczyć nam na 8 dni (zalecenie dla osób będących na diecie Dukana).
Po spróbowaniu - jest bardzo miękki (pewnie to dzięki obecności jajek), bardzo delikatny i smaczny, chyba najlepszy chleb jaki zrobiłam :)
Smacznego!