Gulasz z soczewicą

Dzień dobry!

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki!

W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące!


Gulasz z soczewicą


Składniki:

  • 250 g karczku
  • 1 niewielka kiełbasa
  • 100 g boczku
  • kilka pieczarek
  • 1 puszka soczewicy (lub 300 g ugotowanej soczewicy)
  • 1 puszka pomidorów lub passata pomidorowa
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 cebula
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn


Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy aż będzie przyrumienione. Następnie dodajemy cebulę posiekaną w piórka i pieczarki w plasterki, smażymy. Następnie dodajemy wino, przyprawy i chwilę odparowujemy. Dodajemy zblendowane pomidory, soczewicę i wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przed podaniem w miarę możliwości wyciągamy ziarenka jałowca.

Danie podajemy samo lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego!