Dzień dobry!
Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki!
W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące!
Gulasz z soczewicą
Składniki:
- 250 g karczku
- 1 niewielka kiełbasa
- 100 g boczku
- kilka pieczarek
- 1 puszka soczewicy (lub 300 g ugotowanej soczewicy)
- 1 puszka pomidorów lub passata pomidorowa
- 150 ml czerwonego wina
- 1 cebula
- kilka ziaren jałowca
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy aż będzie przyrumienione. Następnie dodajemy cebulę posiekaną w piórka i pieczarki w plasterki, smażymy. Następnie dodajemy wino, przyprawy i chwilę odparowujemy. Dodajemy zblendowane pomidory, soczewicę i wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przed podaniem w miarę możliwości wyciągamy ziarenka jałowca.
Danie podajemy samo lub ze świeżym pieczywem.
Smacznego!