Sernik dulce de leche (kajmakowy)

Dzień dobry!

Jak ten czas szybko leci... jeszcze tydzień temu zajadaliśmy się tym sernikiem, a dzisiaj jest tylko wspomnieniem uwiecznionym na zdjęciach... Wspomnieniem, które warto powtórzyć, mówię Wam! :-) Sernik dulce de leche czyli sernik kajmakowy. Słodki, kremowy, z pyszną kajmakową chmurką na wierzchu (koniecznie muszę ją wykorzystać jako bazę jakiegoś deseru!).

Sernik grzechu warty! :-)



Sernik dulce de leche (kajmakowy)


Składniki:
Spód:
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciastek typu digestive
  • 80 g masła

Masa serowa:
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 200 g kajmaku*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g kajmaku
  • kakao

*Dobrej jakości. Można go również przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego słodzonego w puszce. Puszkę gotujemy ok. 2,5-3 godziny całkowicie zakrytą wodą, następnie studzimy i otwieramy - w środku powstał pyszny kajmak.

Wykonanie:

Ciasteczka dokładnie kruszymy i mieszamy z miękkim masłem. Można to zrobić za pomocą malaksera. Gotową masą ciasteczkową wykładamy tortownicę, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Do sera dodajemy kolejno jajka, cukier, ekstrakt, kremówkę, kajmak i mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy do połączenia się składników. Staramy się zbyt nie napowietrzać masy.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą.

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy kajmak. Masę wykładamy na wystudzony sernik i oprószamy kakao. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Smacznego!