Dzień dobry!
Jak ten czas szybko leci... jeszcze tydzień temu zajadaliśmy się tym sernikiem, a dzisiaj jest tylko wspomnieniem uwiecznionym na zdjęciach... Wspomnieniem, które warto powtórzyć, mówię Wam! :-) Sernik dulce de leche czyli sernik kajmakowy. Słodki, kremowy, z pyszną kajmakową chmurką na wierzchu (koniecznie muszę ją wykorzystać jako bazę jakiegoś deseru!).
Sernik grzechu warty! :-)
Sernik dulce de leche (kajmakowy)
Składniki:
Spód:
- 200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciastek typu digestive
- 80 g masła
Masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kremówki
- 200 g kajmaku*
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 150 g kajmaku
- kakao
*Dobrej jakości. Można go również przygotować samodzielnie z mleka skondensowanego słodzonego w puszce. Puszkę gotujemy ok. 2,5-3 godziny całkowicie zakrytą wodą, następnie studzimy i otwieramy - w środku powstał pyszny kajmak.
Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie kruszymy i mieszamy z miękkim masłem. Można to zrobić za pomocą malaksera. Gotową masą ciasteczkową wykładamy tortownicę, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Do sera dodajemy kolejno jajka, cukier, ekstrakt, kremówkę, kajmak i mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy do połączenia się składników. Staramy się zbyt nie napowietrzać masy.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 65 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy kajmak. Masę wykładamy na wystudzony sernik i oprószamy kakao. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Smacznego!