Dzień dobry!
Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał.
Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o kakao czy też owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe spotkanie z bliskimi.
Babka majonezowa
Składniki:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 220 g majonezu*
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*slodki majonez np Winiary, Hellman's
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodajemy do nich cukier, żółtka, ekstrakt i majonez. Na koniec dodajemy przesiane mąki i proszek oraz skórkę.
Całość mieszamy oraz przelewamy do silikonowej formy na babkę. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!