Dzień dobry!
Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-).
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 500 g brokułów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- kilka cm pora
- 1 mała cebula (opalona nad ogniem)
- kości wieprzowe lub dowolnie wybrane mięso
- 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego
- ok. 700 ml wody lub bulionu
- sól, pieprz
- ok. 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, razem z porem, cebulą, przyprawami i kośćmi wkładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie bulion przesączamy.
Wkładamy do niego rozdrobnionego brokuła (można również użyć łodygi, jest jak najbardziej jadalna) i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki (nie przykrywamy garnka pokrywką, bo możemy stracić piękny, zielony kolor). Następnie całość blendujemy, dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę.
Gotową zupę krem z brokułów podajemy z ziarnami - chia i słonecznikiem, odrobiną oliwy lub tradycyjnie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!