Powoli żegnamy lato, dni są coraz chłodniejsze, częściej sięgamy po gorące, rozgrzewające dania. Korzystając jeszcze z obecności młodych warzyw, przygotujcie letnią zupę jarzynową, idealną na pożegnanie tej ciepłej i obfitej pod względem owoców i warzyw pory roku. Zupa jest lekka, aromatyczna, bardzo smaczna :-).
Letnia zupa jarzynowa
Składniki:
- 250 g młodego groszku w strączkach
- 250 g zielonego groszku łuskanego
- 3 kolorowe marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 mini cukinie
- 750 ml lekkiego bulionu z kurczaka
- pokrojone mięso z bulionu
- sól, pieprz, wędzona papryka
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Strączki młodego groszku oczyszczamy z łyka, jeśli jest taka potrzeba. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy rozdrobniony czosnek i zalewamy bulionem. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, groszek, cukinie pokrojone w plasterki. Doprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw. Przed podaniem do zupy dodajemy drobno pokrojonego kurczaka.