Letnia zupa jarzynowa

Dzień dobry!

Powoli żegnamy lato, dni są coraz chłodniejsze, częściej sięgamy po gorące, rozgrzewające dania. Korzystając jeszcze z obecności młodych warzyw, przygotujcie letnią zupę jarzynową, idealną na pożegnanie tej ciepłej i obfitej pod względem owoców i warzyw pory roku. Zupa jest lekka, aromatyczna, bardzo smaczna :-).



Letnia zupa jarzynowa


Składniki:
  • 250 g młodego groszku w strączkach
  • 250 g zielonego groszku łuskanego
  • 3 kolorowe marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 mini cukinie
  • 750 ml lekkiego bulionu z kurczaka
  • pokrojone mięso z bulionu
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Strączki młodego groszku oczyszczamy z łyka, jeśli jest taka potrzeba. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy rozdrobniony czosnek i zalewamy bulionem. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, groszek, cukinie pokrojone w plasterki. Doprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw. Przed podaniem do zupy dodajemy drobno pokrojonego kurczaka.


Smacznego!