Dzień dobry!
Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na ketchup, a więc dzisiaj jest! Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a dodatkowo obecnie bardzo tanie. Ceny wahają się od 2 do 3,50 za kilogram, a pewnie w hurcie znajdziecie je jeszcze taniej. Niestety nie są bardzo wydajne, ponieważ mają dużo wody, a niewiele miąższu. Więc po odparowaniu nie spodziewajcie się dużej ilości ketchupu. Małą ilość powinien Wam jednak zrekompensować smak :-). Aby nie zabijać smaku pomidorów postanowiłam przyprawy dodać w nieco bardziej oszczędnych ilościach.
Ketchup z pomidorów malinowych
Składniki:
- 3 kg pomidorów malinowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 50 ml octu winnego
- ok. 50 g cukru (w zależności od słodkości pomidorów)
- po 1 łyżeczce pieprzu w ziarnach, kolendry w ziarnach, gorczycy
- mały kawałek kory cynamonu
- 3 ziarna jałowca
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
Wykonanie:
Pomidory myjemy, a następnie drobno kroimy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i drobno siekamy, razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku z grubym dnem. Ketchup przez pierwsze 20 minut gotujemy pod przykryciem, aby pomidory się rozgotowały i rozpadły, następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Kiedy znaczna część wody odparuje, ketchup przecieramy na przecieraku lub sitku, przelewamy do czystego garnka i dalej odparowujemy, do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Gotowy ketchup doprawiamy solą lub cukrem jeśli jest taka potrzeba.
Gotowy ketchup przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut.
Jeśli posiadacie wolnowar można również w nim odparować ketchup - masę po przetarciu wlewacie do niego i pozostawiacie na noc. Rano ketchup będzie odparowany, gotowy do zapakowania do słoików :-).
Smacznego!