Dzień dobry!
Upały wciąż nie odpuszczają, więc jedyne co możemy zrobić, to lody!
Sezon wiśniowy się już podobno powoli kończy, więc na jego pożegnanie przygotujcie ten pyszny sorbet wiśniowy z dodatkiem czerwonego wina :-).
Sorbet wiśniowy z czerwonym winem
Składniki:
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 150 g cukru
- 150 ml wody
- 250 ml czerwonego wina
Wykonanie:
Wiśnie dokładnie blendujemy na gładki mus, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się kawałków skórek. Z cukru i wody gotujemy syrop, aż połowa wody odparuje. Dodajemy do niego wino i chwilę gotujemy, jeśli chcemy uzyskać bezalkoholowy sorbet, jeśli nie, wino dodajemy do wystudzonego syropu. Syrop, wino i mus wiśniowy łączymy i mocno chłodzimy w lodówce. Masę wlewamy do maszyny do lodów, kręcimy ok. 30 minut, a następnie domrażamy 3 godziny. Lody można również przygotować bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.
Smacznego!