Lody bazyliowe

Dzień dobry!

Wciąż mamy lato w pełni, zero deszczu i ochłodzenia. Co nam zostaje innego, niż lody? :-)

Tym razem lody ziołowe, na słodko. Bazylia jest bardzo wdzięcznym ziołem, które równie dobrze smakuje w słodkim jak i wytrawnym wydaniu. Przygotowywałam już z nią lemoniadę w tym roku. Lody były tylko kwestią czasu :-). Słodkie, zielone, z orzeźwiającą bazylią i lekką nutą cytryny. Pyszne!

Lody z bazylią

Lody bazyliowe 


Składniki:
  • 1 duży pęczek bazylii
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Wykonanie:

Listki bazylii myjemy i osuszamy, następnie blendujemy je z odrobiną mleka. Mleko, śmietankę, żółtka i cukier dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut. Masę mleczną łączymy z bazylią i skórką z cytryny, chłodzimy. Masę lodową wlewamy do maszynki do lodów i kręcimy lody ok. 30 minut. W razie potrzeby dodatkowo domrażamy. Lody można przygotować również bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.

Lody z bazylią

Smacznego!