Dzień dobry!
Wciąż mamy lato w pełni, zero deszczu i ochłodzenia. Co nam zostaje innego, niż lody? :-)
Tym razem lody ziołowe, na słodko. Bazylia jest bardzo wdzięcznym ziołem, które równie dobrze smakuje w słodkim jak i wytrawnym wydaniu. Przygotowywałam już z nią lemoniadę w tym roku. Lody były tylko kwestią czasu :-). Słodkie, zielone, z orzeźwiającą bazylią i lekką nutą cytryny. Pyszne!
Lody bazyliowe
Składniki:
- 1 duży pęczek bazylii
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
Listki bazylii myjemy i osuszamy, następnie blendujemy je z odrobiną mleka. Mleko, śmietankę, żółtka i cukier dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut. Masę mleczną łączymy z bazylią i skórką z cytryny, chłodzimy. Masę lodową wlewamy do maszynki do lodów i kręcimy lody ok. 30 minut. W razie potrzeby dodatkowo domrażamy. Lody można przygotować również bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.
Smacznego!