Dzień dobry!
Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko!
Nalewka aroniowa
Składniki:
- 1 kg aronii
- 500 g cukru
- 1 l spirytusu 96%
- 1 laska wanilii
- 30 g świeżego imbiru
Wykonanie:
Aronię myjemy, osuszamy, a następnie wsypujemy do dużego słoja, przesypując ją cukrem. Dodajemy również przekrojoną laskę wanilii, obrany i pokrojony w plasterki imbir. Całość zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe i jasne, słoneczne miejsce. Nalewkę codziennie mieszamy przynajmniej jeden raz. Po 2 tygodniach nalewkę zlewamy, owoce możemy wykorzystać do ciasta, deserów lub konfitury. Nalewką napełniamy czyste butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Smacznego!