Dzień dobry!
Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe o delikatnym aromacie), chabry i akację.
Akacja to roślina, którą można uplasować tuż obok róży i lipy - wszystkie trzy rośliny mają piękny aromat kwiatów. Uwodzicielski, słodki, można się zdecydowanie rozmarzyć.
Kwiaty akacji spożytkowaliśmy na te puszyste racuszki oraz na "konfiturę" czyli płatki tarte z cukrem.
Racuchy z kwiatami akacji (robinii)
Składniki:
- 20 kwiatostanów akacji
- 4 jajka
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Kwiatostany akacji delikatnie opłukujemy pod wodą, a następnie oddzielamy kwiaty od łodyżek i usuwamy szypułki, aby zostały same płatki, słupki i pręciki.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Białka łączymy delikatnie z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy kwiaty.
Przygotowane ciasto smażymy na rumiano, z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe racuchy oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!