Koktajl z pokrzywy, banana i awokado

Dzień dobry!

Na środowym Targu Pietruszkowym zaszalałam i to bardzo :-). Planowałam kupić tylko kilka rzeczy, wróciłam obładowana roślinami. Kiedyś u Gosi podpatrzyłam pomysł na koktajle z pokrzywą, a skoro na targu pokrzywa również była, to czemu by się nią nie zainteresować? Kupiłam pęczek, oczywiście później sobie nim poparzyłam ręce, ale czego się nie robi dla dobrego jedzenia!

Postanowiłam połączyć ją z bananem i awokado (które pewnie za chwilę zrobiłoby psikusa i przejrzało :-) ). Powstał bardzo smaczny i pożywny koktajl. Jeśli tylko macie dostęp do młodej pokrzywy (oczywiście z dala od centrum miasta), to spróbujcie takiej kombinacji smakowej, warto!


A oto moje zakupy z targu, wszystko zakupione u cudownej Darii z JeDynie :-).

W doniczkach - czosnek niedźwiedzi, ogórecznik, szałwia.
Cięte - burak liściowy, jarmuż, szczypiorek czosnkowy, pokrzywa, młode pędy chmielu.
Kwiaty - magnolia, fiołki wonne, stokrotki.

Wszystko jadalne :-).

JeDynie


Koktajl z pokrzywy, banana i awokado


Składniki:

  • 2 garści listków młodej pokrzywy
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 400 ml jogurtu naturalnego 

Wykonanie:

Listki pokrzywy opłukujemy pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny piasek, a następnie polewamy je wrzątkiem.

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy. W razie potrzeby koktajl można dosłodzić.

Smacznego!