Dzień dobry!
Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną babkę, która pojawiła się na naszym świątecznym stole.
Mocno migdałowa z dodatkiem czekolady i lekkim aromatem kawy z rumem. Smaczna nie tylko od święta :-).
Babka migdałowo-czekoladowa
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zmielonych migdałów
- 4 jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat rumowy
Poncz:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka rumu
- 1/2 szklanki gorącej wody
Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- płatki migdałów lub zblanszowane posiekane migdały
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, kolejno dodajemy jajka, aromat, migdały i przesiane suche składniki, całość ucieramy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Silikonową formę na babkę napełniamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 180 st., do suchego patyczka.
Jeszcze letnią babkę nasączamy ponczem. Lekko nakłuwamy ją wykałaczką i nasączamy.
Następnie przygotowujemy polewę - śmietanę podgrzewamy do momentu aż będzie prawie wrzeć, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż utworzy gęstą, jednolitą masę. Polewamy nią ciasto i dekorujemy uprażonymi migdałami i opcjonalnie czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!