Babka migdałowo-czekoladowa

Dzień dobry!

Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną babkę, która pojawiła się na naszym świątecznym stole.

Mocno migdałowa z dodatkiem czekolady i lekkim aromatem kawy z rumem. Smaczna nie tylko od święta :-).

Babka wielkanocna


Babka migdałowo-czekoladowa


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy

Poncz:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałów lub zblanszowane posiekane migdały

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, kolejno dodajemy jajka, aromat, migdały i przesiane suche składniki, całość ucieramy. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Silikonową formę na babkę napełniamy ciastem i pieczemy ok. 45 minut w 180 st., do suchego patyczka.

Jeszcze letnią babkę nasączamy ponczem. Lekko nakłuwamy ją wykałaczką i nasączamy.

Następnie przygotowujemy polewę - śmietanę podgrzewamy do momentu aż będzie prawie wrzeć, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż utworzy gęstą, jednolitą masę. Polewamy nią ciasto i dekorujemy uprażonymi migdałami i opcjonalnie czekoladowymi jajeczkami.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Smacznego!