Babeczki ze spaghetti i pulpetami mięsnymi

Dzień dobry!

Ostatnio Mateusz narzekał, że dawno nie robiłam żadnych muffinek, a przecież mam całe pudełko różnokolorowych papilotek. Postanowiłam mu dzisiaj zrobić niespodziankę i zrobiłam bardzo fajne i wyjątkowe babeczki.

Babeczki ze spaghetti, pulpetami mięsnymi, sosem pomidorowym i parmezanem. Pycha! :-) Kto by pomyślał, że tanie danie na babeczce będzie tak fajnie smakować.

Deser na Prima Aprilis

Prima Aprilis! ;-) Tak poważnie babeczka na zdjęciu to najzwyklejsza babeczka waniliowa, z kremem maślanym, czekoladką, dżemem truskawkowym i białą czekoladą. W sam raz na wkręcenie kogoś na Prima Aprilis.

Podoba się Wam taki pomysł? :-)


Babeczki ze spaghetti i pulpetami mięsnymi


Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • ok. 150 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Krem maślany:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja:
  • czekoladki Ferrero Rocher
  • dżem truskawkowy
  • biała czekolada

Wykonanie:
Aby przygotować babeczki najpierw ucieramy masło z cukrem, na puszystą i jasną masę, następnie dodajemy jajka i mleko, ekstrakt i przesiane suche składniki. Papilotki wypełniamy ciastem do 1/2 wysokości, babeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Studzimy na kratce.

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i ekstraktem na jednolitą masę. Napełniamy nią szprycę lub worek cukierniczy z niewielkim okrągłym otworem. Na wierzchu babeczek wyciskamy krem tak, aby przypominał makaron spaghetti. 

Na makaronie układamy czekoladkę Ferrero Rocher, aby przypominała mięsnego pulpeta. Całość polewamy dżemem truskawkowym (jeśli ma kawałki truskawek, rozdrabniamy je widelcem), który ma przypominać sos pomidorowy i posypujemy "parmezanem" ze startej białej czekolady.

Deser na Prima Aprilis

Smacznego!