Dzień dobry!
W weekend świętowaliśmy początek wiosny, miejmy nadzieję, że będzie coraz cieplej i wszystko się wkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu troszkę mało listków jest na drzewach :-). Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już każdy z nas myśli o dekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji.
Pewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-)
Pewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące migdały. Czego chcieć więcej? :-)
Mazurek różany
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki wody różanej
Krem:
- 100 g konfitury z płatków róży (najlepiej domowej)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- opcjonalnie czerwony barwnik
- płatki migdałów
Wykonanie:
Najpierw z podanych składników przygotowujemy ciasto, które następnie chowamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko, na około 3 mm i wykładamy nim foremki (mi wyszła jedna foremka 20x20 oraz 4 foremki na mini tarty), ciasto nakłuwamy widelcem lub na wierzchu rozkładamy scpecjalne kulki odbiążające i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. Następnie studzimy na kratce.
Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i lekko studzimy. Serek ucieramy z konfiturą, następnie powoli dodajemy czekoladę, ciągle mieszając. Jeśli konfitura nie nada różowego koloru naszemu kremowi, można dodać kilka kropli barwnika. Krem wykładamy na ciasto i wygładzamy. Posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej lekko zrumieniliśmy na suchej patelni. Chłodzimy.
Smacznego!