Dzień dobry!
Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę. Kawa, wanilia i cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa nalewka!
Nalewka pomarańczowo-kawowa z wanilią i cynamonem
Składniki:- 10 ekologicznych czerwonych pomarańczy
- kilkadziesiąt ziaren kawy (użyłam aromatyzowanej, czekoladowej)
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 litr spirytusu
- 3 laski wanilii
- 3 kawałki kory cynamonu
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy (jeśli nie są ekologiczne musimy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem). W skórce robimy nożem niewielkie otwory, w które wciskamy ziarenka kawy. Pamiętaj - im więcej kawy, tym mocniejszy jej aromat w nalewce. Pomarańcze układamy w wyparzonym słoju, dodajemy wanilię i cynamon.
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy spirytus (można również wykorzystać wódkę i zredukować ilość wody, jednak wtedy nalewka będzie słabsza), mieszamy i zalewamy pomarańcze. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum miesiąc. Może również stać dłużej. Ja o mojej zapomniałam i stała rok :-). Po tym czasie nalewka jest gotowa i można się nią delektować w mroźne dni.
Smacznego!