Dzień dobry!
Jakiś czas temu miałam okazję brać udział w konferencji prasowej dotyczącej festiwalu Terra Madre Slow Food Festival. Impreza odbędzie się już w ten weekend, więc postanowiłam napisać dla Was kilka słów o niej.
Terra Madre, to będą 3 dni wypełnione świetnym jedzeniem - warsztatami, degustacjami, laboratoriami smaku, prelekcjami i spotkaniami.
Przeczytajcie co o festiwalu mówi jego pomysłodawca dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska
- Chcemy, by Terra Madre - Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety.
TARGI
8 i 9 listopada
Międzynarodowe Centrum Targowo-Konferencyjne EXPO Kraków
ul. Galicyjska 9
godz. 11-19 w sobotę
godz. 10-18 w niedzielę
Co tam znajdziecie? Świeżą gęsinę, sery zagrodowe, dojrzałą wołowinę i soczystą jagnięcinę, ryby bałtyckie i słodkowodne, miody, doskonałe pieczywo i słodycze przygotowane zgodnie z tradycją cukierniczą. Na targach pojawi się blisko 70 producentów. Będzie można spróbować m.in. półgęsków i serwolatki od Wiesława Dreszlera, prawdziwych oscypków od Wojtka Komperdy, słodyczy z Consonni, chlebów od Piskorka, kozich serów z różnych rejonów Polski, soków i wypalanej w Krakowie kawy. Podczas targów specjały ze swoich regionów zaprezentują convivia Slow Food z całej Polski. Koneserzy trunków będą mogli spróbować m.in. destylatów z Tłoczni Maurera, najnowszych polskich cydrów rzemieślniczych, nalewek Karola Majewskiego oraz win z różnych zakątków Europy. Winiarze otworzą zarówno butelki z radosnym młodym winem, jak i z bardziej ustatkowanymi trunkami, swoje piwa zaprezentują browary rzemieślnicze.
KOLACJE
W Krakowie pojawią się szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji, by w piątek i sobotę w krakowskich lokalach przygotować specjalne kolacje.
- Studio Twój Kucharz oraz Witek Iwański przedstawą swój pomysł na nowoczesną kuchnię polską.
- Bartosz Budnik wraz z szefem Ancory Mateuszem Turajem na warsztat weźmie polskie ryby słodkowodne i węgierskie wina z winnicy Pendits.
- Gęsinę poda Dominik Narloch, który gościć będzie u Łukasza Cichego w Białej Róży.
- W Ed Redzie Adam Chrząstowski i Aleksander Baron skupią się na podrobach.
- Polskie specjalności od Bałtyku po Tatry przedstawią w Wierzynku Mariusz Siwak oraz Marcin Sołtys.
- W Sierakowie dziczyznę podadzą Rafał Kopicki i Janusz Fic.
Rezerwacji miejsca na kolacji można dokonać za pośrednictwem restauracji, która przygotowuje kolacje.
GOŚCIE SPECJALNI
Gościem festiwalu będzie Wojciech Modest Amaro. Spotkanie z nim odbędzie się na terenie Targów w sobotę o godz. 11.30.
Zaplanowano także spotkania m.in. z Leszkiem Likusem (niedziela, godz. 11:30) i Robertem Makłowiczem (niedziela, godz. 16:30). Rozmowy z gośćmi Terra Madre - Slow Food Festival poprowadzi Jacek Szklarek. Wstęp na spotkania wolny.
LABORATORIA
Obok targów i kolacji, atrakcją festiwalu są liczne laboratoria, podzielone na trzy sekcje:
- „Pić”
- „Jeść”
- „Gotuje się”
Udział w każdym laboratorium po wcześniejszym zgłoszeniu: laboratoria@terramadre.pl. Koszt laboratoriów to 25 zł. Laboratoria będą odbywać się na terenie Targów.
Dokładnego programu, szczegółów odnośnie laboratoriów czy też kolacji szukajcie na facebookowej stronie festiwalu.
Wracając do wspomnianej konferencji prasowej - oprócz informacji o festiwalu Terra Madre, jak również 2. Krakowskim Festiwalu Młodego Wina, który też odbędzie się w nadchodzący weekend, wręczono prestiżowe wyróżnienie jakim jest rekomendacja Slow Food Polska dla restauracji Trzy Rybki i jej Szefa Kuchni Krzysztofa Żurka. Restauracja Trzy Rybki znajduje się w Hotelu Starym, przy ulicy Szczepańskiej. W menu znajdziecie nowoczesne interpretacje tradycyjnych receptur oraz mnóstwo regionalnych produktów.
My się pojawimy na festiwalu, a Wy? :-)