Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was absolutnie obłędny przepis! Biegnijcie do sklepu po brakujące składniki, bo ten krem jest rewelacyjny!
Znika bardzo szybko, polecam od razu podwójną porcję, bo ja z trudem zachowałam odrobinę, aby zaprezentować go na tych zdjęciach.
Krem jest słodki, mocno karmelowy, z nutą białej czekolady i wanilii - każdy składnik się idealnie komponuje, tworząc pyszną całość, którą z miłą chęcią wyjadałam palcem ze słoika :-). Można powiedzieć, że trochę przypomina w smaku kajmak czy masę krówkową.
Od dzisiaj zawsze będę mieć śmietanę, białą czekoladę i wanilię na "czarną godzinę" - idealnie osłodzi każdy smutny dzień czy niepowodzenie. Powrót humoru gwarantowany! :-)
Dodatkowo przygotowanie tego kremu to około 5 minut pracy, plus trochę czasu na studzenie, ale warto!
Inspirowane przepisem z bloga Kornik w kuchni.
Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 125 g cukru
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 1 laska wanilii
- szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Cukier wysypujemy na suchą patelnię, zaczynamy podgrzewać, aż cały cukier się skarmelizuje i nabierze złoto-jasnobrązowej barwy. Wtedy zaczynamy dolewać śmietanę, małymi porcjami, ciągle mieszając (silikonową trzepaczką, aby nie zniszczyć patelni), dodajemy również przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Powstały sos podgrzewamy aż w środku nie będzie zlepionych kawałków karmelu. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się roztopi. Wyciągamy pozostałości wanilii i solimy.
Krem w temperaturze pokojowej przypomina konsystencją sos, jednak po schłodzeniu w lodówce osiąga kremową, bardziej stałą konsystencję.
Smacznego!