Pesto pomidorowe (pesto rosso, alla siciliana)

Dzień dobry!

Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis.

Makaron z pesto to jeden z prostszych przepisów na makaronowe dania. Składniki blendujesz na jednolitą masę, gotujesz makaron, łączysz i gotowe. W ciągu kilkunastu minut przygotujesz szybki i bardzo smaczny obiad.

Pesto rosso

Ja zdecydowałam się na użycie świeżych pomidorów, w końcu teraz są najsmaczniejsze, ale z powodzeniem można użyć również suszonych, w zalewie z oliwy.

Zapraszam!

Pesto pomidorowe (pesto rosso, alla siciliana)


Składniki:

  • 1,5 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki migdałów bez skórek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Migdały prażymy na patelni na złoto, studzimy. Pomidory, migdały, bazylię, obrane ząbki czosnku i parmezan umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy stopniowo oliwę, aby uzyskać zadowalającą nas konsystencję.

Pesto rosso

Gotowe pesto dodajemy do ugotowanego, odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy.

Aby urozmaicić danie, posypałam je kwiatami bazylii, mają bardzo ciekawy smak - anyżowy.

Pesto rosso


Smacznego!