Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis.
Makaron z pesto to jeden z prostszych przepisów na makaronowe dania. Składniki blendujesz na jednolitą masę, gotujesz makaron, łączysz i gotowe. W ciągu kilkunastu minut przygotujesz szybki i bardzo smaczny obiad.
Ja zdecydowałam się na użycie świeżych pomidorów, w końcu teraz są najsmaczniejsze, ale z powodzeniem można użyć również suszonych, w zalewie z oliwy.
Zapraszam!
Pesto pomidorowe (pesto rosso, alla siciliana)
Składniki:
- 1,5 szklanki pomidorów koktajlowych
- 1/2 szklanki migdałów bez skórek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 100 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Migdały prażymy na patelni na złoto, studzimy. Pomidory, migdały, bazylię, obrane ząbki czosnku i parmezan umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy stopniowo oliwę, aby uzyskać zadowalającą nas konsystencję.
Gotowe pesto dodajemy do ugotowanego, odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy.
Aby urozmaicić danie, posypałam je kwiatami bazylii, mają bardzo ciekawy smak - anyżowy.
Smacznego!