Dzisiaj kolejna smaczna propozycja z użyciem truskawek. Tym razem sałatka.
Nie od dzisiaj wiadomo, że boczek dobrze smakuje z owocami np. z suszoną śliwką, więc kiedy tylko usłyszałam w półfinałowym odcinku Top Chef o połączeniu truskawki ze słoniną autorstwa Adama Kowalewskiego, oczywiście musiałam go spróbować! W końcu danie z tą truskawką zaprowadziło Adama do finału programu.
Nie zawiodłam się, truskawki z boczkiem smakują wyśmienicie, a pomidorki, mozzarella i dressing miodowo-musztardowy tylko dopełniają smak, całość komponuje się bardzo dobrze.
Polecam!
Sałatka z truskawkami i boczkiem z dressingiem miodowo-musztardowym
Składniki:
Sałatka:
- 20 pomidorków cherry
- 20 truskawek
- 20 kulek mini mozzarelli
- 6 plastrów boczku
- mieszanka dowolnych sałat
Dressing:
- 6 łyżeczek musztardy (np. stołowej lub kremskiej)
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki oliwy
- opcjonalnie łyżeczka wody
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę, truskawki i pomidory dokładnie myjemy. Sałatę rozdrabniamy, pomidorki przekrawamy na pół, a truskawki na ćwiartki.
Boczek podsmażamy na patelni lub podpiekamy przez chwilę w piekarniku.
Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w jednym naczyniu z zamknięciem np. w słoiku i dokładnie mieszamy.
W dwóch naczyniach układamy wszystkie składniki sałatki, po 10 sztuk pomidorów, truskawek i mozzarelli oraz po 3 boczku.
Polewamy dressingiem.
Smacznego!