Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką.
Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.
Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam!
Kurczak butterfly z ziołami
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- pęczek ziół - tutaj mięta, bazylia, rozmaryn, kocanka włoska, szałwia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od przygotowania kurczaka butterfly czyli w kształcie motyla. Ja korzystałam w czasie przygotowania z tego filmu. Nie mam niestety specjalnych nożyc do kurczaka, więc poradziłam sobie zwykłymi dużymi nożyczkami, dały radę :-).
Zioła rozdrabniamy i umieszczamy w blenderze, cytrynę parzymy wrzątkiem, obieramy cienko skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do ziół, podlewamy kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie blendujemy na jednolite pesto.
Kurczaka dokładnie nacieramy ziołowym pesto, skrapiamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i pozostawiamy do zamarynowania w zimnym miejscu na kilka godzin (ja piekłam go już po godzinie).
Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku lub na grillu. W piekarniku w 180 st. około 30 minut, do rumianej skórki, na grillu po 20 minut z każdej strony.
Podajemy np. z ryżem lub ziemniakami i koniecznie sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!