Dzień dobry!
Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was.
Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę.
Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym stole.
Babka z advocaatem
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18 %
- 100 ml advocaatu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek advocaatu
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku i lekkiego ostudzenia go.
Następnie przelewamy je do miski, dodajemy śmietanę, jajka, likier i cukier, dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Pozostałe suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do mokrych, mieszamy.
Ciasto wlewamy do silikonowej formy na babkę i pieczemy około 30 minut w 180 st., do suchego patyczka.
Kilka łyżek likieru ucieramy z cukrem pudrem, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję.
Babkę dekorujemy lukrem.
Smacznego!
Smacznego!