Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie.
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki, nieco tropikalny krem, delikatne ciasto. W sam raz na wiosenny dzień. Dodatek mięty wprowadzi element orzeźwiający :-).
Zapraszam!
Babeczki z kremem z mango i pomarańczy
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- ok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Krem:
- 1 mango (dojrzałe)
- 1 pomarańcza
- 1,5 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
Wykonanie:
Mango obieramy i odkrawamy od pestki, pomarańczę filetujemy czyli obieramy, a następnie wycinamy miąższ spośród skórek. Owoce dokładnie blendujemy, dodajemy do nich cukier i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Chłodzimy.
Masło dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie z jajkami. Dodajemy mleko, ekstrakt i stopniowo przesiane suche składniki, mieszamy do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 1/2-3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy dokładnie na kratce.
Dobrze słodzoną masę owocową łączymy z mascarpone i dekorujemy babeczki za pomocą szprycy. Dekorujemy miętą, kawałkami mango lub pomarańczy i cukrową posypką.
Smacznego!