Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, nieco dietetyczne (brak cukru, zamiast niego miód) babeczki z marchewką.
Delikatne, mocno jajeczne i pożywne. Idealne na drugie śniadanie.
Zapraszam!
Zdrowe muffinki marchewkowe
Składniki:
- 60 g mąki pszennej
- 75 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 duża marchew
- 2 jajka
- 2 białka
- 1,5-2 łyżki miodu
Wykonanie:
Składniki mokre dokładnie łączymy w jednym naczyniu, dodajemy stopniowo składniki suche i dokładnie mieszamy.
Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka.
Babeczki same w sobie są słodkie, jednak jeśli jesteś łasuchem, polej je miodem lub syropem przed podaniem.
Smacznego!