Chlebek bananowy

Dzień dobry!

Szukacie przepisu na smaczne ciasto? Wilgotne, słodkie, z czekoladą?

To chlebek bananowy jest dla Was! :-) Trochę dziwię się, że to ciasto jest nazywane chlebkiem (z ang. banana bread), bo jest to po prostu fajne ciasto bananowe :-).

Ciasto bananowe


Tak czy siak, nazwa jest mało ważna, najważniejszy jest smak, gwarantuję, że przypadnie Wam do gustu!

Zapraszam!

Chlebek bananowy


Składniki:

  • 3 duże i dojrzałe banany
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g groszków (kropelek) czekoladowych (lub drobno posiekana czekolada)
  • szczypta soli


Wykonanie:

Banany blendujemy na jednolitą masę, dodajemy masło i jajko. Przesianą ąkę, cukier, sodę, sól dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo do bananów, ciągle mieszając.

Ciasto bananowe


Na koniec dodajemy migdały i czekoladę, mieszamy.

Ciasto pieczemy w silikonowej keksówce, około 40 minut w 180 st. Do suchego patyczka.

Ciasto bananowe


Smacznego!