Szukacie przepisu na smaczne ciasto? Wilgotne, słodkie, z czekoladą?
To chlebek bananowy jest dla Was! :-) Trochę dziwię się, że to ciasto jest nazywane chlebkiem (z ang. banana bread), bo jest to po prostu fajne ciasto bananowe :-).
Tak czy siak, nazwa jest mało ważna, najważniejszy jest smak, gwarantuję, że przypadnie Wam do gustu!
Zapraszam!
Chlebek bananowy
Składniki:
- 3 duże i dojrzałe banany
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g groszków (kropelek) czekoladowych (lub drobno posiekana czekolada)
- szczypta soli
Wykonanie:
Banany blendujemy na jednolitą masę, dodajemy masło i jajko. Przesianą ąkę, cukier, sodę, sól dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo do bananów, ciągle mieszając.
Na koniec dodajemy migdały i czekoladę, mieszamy.
Ciasto pieczemy w silikonowej keksówce, około 40 minut w 180 st. Do suchego patyczka.
Smacznego!