Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-)
Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym, które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać.
Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).
Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!
Zapraszam!
Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, podane na sałatce z gruszkami
Składniki:
Roladki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 6 cienkich plastrów boczku
- 6 pomidorów suszonych
- 50 g sera Lazur z niebieską pleśnią
- sól, pieprz w młynkach
- kilka listków świeżej szałwii
Sałatka:
- główka sałaty dębowej czerwonej
- 2 gruszki
- 2 szalotki
- garść płatków migdałów
- 2 garści czerwonych winogron
- 50 g sera Lazur z niebieską pleśnią
- kilka łyżek płynnego miodu
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- kilka listków świeżej szałwii
- sól, pieprz w młynkach
Wykonanie:
Roladki:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, kroimy na 3 plastry. Każdy rozbijamy delikatnie dłonią lub tłuczkiem. Każdy plaster mięsa układamy na 2 plastrach boczku (plastry powinny na siebie lekko nachodzić), kurczaka oprószamy solą i pieprzem, układamy na nim po 2 pomidory i 2 małe słupki sera oraz kilka listków szałwii. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Sałatka:
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy płatki migdałów, na złoto, odstawiamy do wystudzenia. Owoce oraz sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Gruszki kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Szalotki obieramy i również kroimy na ósemki. Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki. Ser kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek miodu, dodajemy gruszki i smażymy, aż się skarmelizują, następnie powtarzamy tą czynność z szalotkami. Odstawiamy do ostudzenia.
Sos:
W moździerzu umieszczamy kilka listków szałwii oraz odrobinę oliwy, rozcieramy dokładnie. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy.
Na talerzu układamy niewielką ilość sałaty, szalotki, winogrona, gruszki i ser, posypujemy płatkami migdałów i polewamy odrobiną sosu. Upieczone roladki obsmażamy na rozgrzanej patelni, z każdej strony, następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce. Dekorujemy szałwią.
Smacznego!