Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania.
Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie.
Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy, całość tworzy bardzo zgraną i smaczną potrawę, polecam wypróbować przepis :-).
Zapraszam!
Słodki piwny gulasz
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (np. szynki)
- 500 g obranej dyni
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów (krojone, bez skórki)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 500 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kolendry (listki)
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz
- olej
- dowolny dodatek : od klusek śląskich, prze ryż, kaszę, a nawet świeże pieczywo
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, na lekko rumiano. Wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy również na złoto, dodajemy do mięsa.
Mięso zalewamy piwem, dodajemy pomidory, oregano, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki i skórkę z pomarańczy.
Gotujemy aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dynię w kostkę. Dodajemy do gulaszu i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną, potrzeba im około 20-30 minut. Część dyni powinna się rozpaść i naturalnie zagęścić sos.
Gotowy gulasz podajemy z wybranym dodatkiem.
Smacznego!