Jedno z najsmaczniejszych dań makaronowych jakie udało mi się przygotować.
Mówię całkiem serio! :-)
Pełna prostota, niewiele składników, a smak... mmm... niebo w gębie!
A dodatkowo danie pachnie morzem i przypomina miłe chwile spędzone na plaży :-).
Czarny makaron barwiony sepią mątwy, do tego krewetki, czosnek, chili, masło - szybki i prosty obiad.
Gorąco polecam!
Zapraszam!
Czarny makaron z krewetkami
Składniki:
- 250 g czarnego makaronu (barwiony sepią mątwy)
- 12 krewetek olbrzymich
- kilka łyżek masła
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek chili (bez pestek)
- mały, posiekany pęczek pietruszki
- cytryna
Wykonanie:
Krewetki obieramy z pancerzyków. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła i rozdrobniony czosnek. Układamy krewetki i smażymy je ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Pod koniec dodajemy posiekane chili i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzony makaron mieszamy dokładnie z krewetkami i masłem. Układamy na talerzu, posypujemy pietruszką i polewamy odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!