Czarny makaron z krewetkami

Dzień dobry!

Jedno z najsmaczniejszych dań makaronowych jakie udało mi się przygotować.


Mówię całkiem serio! :-)


Pełna prostota, niewiele składników, a smak... mmm... niebo w gębie!


A dodatkowo danie pachnie morzem i przypomina miłe chwile spędzone na plaży :-).


Czarny makaron barwiony sepią mątwy, do tego krewetki, czosnek, chili, masło - szybki i prosty obiad.



Makaron z sepią z krewetkami

Gorąco polecam!


Zapraszam!

Czarny makaron z krewetkami


Składniki:
  • 250 g czarnego makaronu (barwiony sepią mątwy)
  • 12 krewetek olbrzymich
  • kilka łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek chili (bez pestek)
  • mały, posiekany pęczek pietruszki
  • cytryna

Wykonanie:
Krewetki obieramy z pancerzyków. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła i rozdrobniony czosnek. Układamy krewetki i smażymy je ok. 1-2 minuty z każdej strony.


Pod koniec dodajemy posiekane chili i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Odcedzony makaron mieszamy dokładnie z krewetkami i masłem. Układamy na talerzu, posypujemy pietruszką i polewamy odrobiną soku z cytryny.


Smacznego!