Sałatka grecka

Witajcie!

Był kiedyś czas, kiedy czarne oliwki (zielone w sumie też) całkowicie mi nie smakowały. Ciężko było się do nich przekonać, aż nadszedł dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-).



Sałatka z fetą i oliwkami

Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-).


Zapraszam!



Sałatka grecka


Składniki:
  • 200 g sera feta
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 3 garści czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (do smaku)

Wykonanie:
Ser feta kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, a następnie jeszcze na połówki, cebulę w piórka, ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy go w kostkę.


Do oliwy dodajemy oregano, sól, pieprz i ok. 1 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie mieszamy.


Dressing łączymy ze składnikami sałatki i mieszamy. Chłodzimy.


Smacznego!