Był kiedyś czas, kiedy czarne oliwki (zielone w sumie też) całkowicie mi nie smakowały. Ciężko było się do nich przekonać, aż nadszedł dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-).
Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-).
Zapraszam!
Sałatka grecka
Składniki:
- 200 g sera feta
- 4 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 1 ogórek szklarniowy
- 3 garści czarnych oliwek
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki oregano
- sól, pieprz
- sok z cytryny (do smaku)
Ser feta kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, a następnie jeszcze na połówki, cebulę w piórka, ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy go w kostkę.
Do oliwy dodajemy oregano, sól, pieprz i ok. 1 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie mieszamy.
Dressing łączymy ze składnikami sałatki i mieszamy. Chłodzimy.
Smacznego!