Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego.
Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.
Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-).
Zapraszam!
Placki ziemniaczane z dynią i sosem mięsno-pomarańczowym
Składniki:
- 5-6 dużych, obranych ziemniaków
- 300 g oczyszczonej dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecione w moździerzu)
- sól, pieprz
- 500 g karkówki
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek ścieramy na tarce (ja ścierałam na drobnych oczkach). Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Jeśli z masy wypłynie woda, to ją usuwamy.
Smażymy placki na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu, te przyprawy dodajemy na samym końcu), skórkę z pomarańczy i marynujemy około godziny. Mięso smażymy na patelni, na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie.
Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy (czyli wycinamy miąższ pomiędzy błonkami), wkładamy do rondelka razem z cukrem i pieprzem i podgrzewamy, aż pomarańcze się rozpadną, a sos nieco zredukuje (można wspomóc się blenderem, aby sos był całkiem gładki).
Placki układamy na talerzu, na nich mięso oraz sos.
Smacznego!