Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-).
A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika?
Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować?
Zapraszam!
Czekośliwka
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- ok. 100-200 g cukru
- 100 g gorzkiego kakao
Wykonanie:
Aby przygotować czekośliwkę przygotowujemy najpierw klasyczne powidła śliwkowe, z tym wyjątkiem iż posiekane śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę. Następnie postępujemy dokładnie w taki sposób jak opisano w powyższym przepisie.
Pod koniec ostatniego smażenia do masy dodajemy przesiane kakao, jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej cukru.
Gorącą czekośliwkę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 30 minut na mokro, w garnku z wodą.
Smacznego!