Czasem brak pomysłu na obiad, prawda?
Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy!
Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą.
Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie!
Zapraszam!
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami.
Białe kiełbaski zapiekane z dynią
Składniki:
- 4 białe kiełbasy
- 500 g dyni piżmowej butternut (dynia w kształcie gruszki)
- 300 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych
- 1 główka czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Spód naczynia żaroodpornego polewamy oliwą, układamy dynię i pomidorki, listki rozmarynu, przyprawiamy, skrapiamy oliwą. Czosnek myjemy i przecinamy na pół, całą główkę, również dorzucamy do warzyw.
Na wierzchu układamy ponacinane białe kiełbaski.
Pieczemy około 40 minut w 200 st. aż dynia będzie miękka, a kiełbaski rumiane.
Smacznego!