Zupa krem z kalafiora

Dzień dobry!

Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry.



Krem z kalafiora

Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.


Zapraszam!


Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.



Zupa krem z kalafiora


Składniki:
  • 2 średnie kalafiory
  • 1 por 
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml mleka
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • oliwa


Wykonanie:
Kalafiory i pora dokładnie myjemy, z pora odcinamy liście, pozostałą część szatkujemy.


Kalafiory dzielimy na małe różyczki.


Pora podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy, wrzucamy kalafiora i zalewamy bulionem oraz mlekiem. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem, aż kalafior zmięknie.



Krem z kalafiora

Do zupy dodajemy pokruszony ser, dokładnie blendujemy na jednolity krem, doprawiamy.


Krem podajemy udekorowany surową różyczką kalafiora lub odrobiną tymianku.


Smacznego!