Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry.
Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
Zapraszam!
Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.
Zupa krem z kalafiora
Składniki:
- 2 średnie kalafiory
- 1 por
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 ml mleka
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Kalafiory i pora dokładnie myjemy, z pora odcinamy liście, pozostałą część szatkujemy.
Kalafiory dzielimy na małe różyczki.
Pora podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy, wrzucamy kalafiora i zalewamy bulionem oraz mlekiem. Gotujemy, aż zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem, aż kalafior zmięknie.
Do zupy dodajemy pokruszony ser, dokładnie blendujemy na jednolity krem, doprawiamy.
Krem podajemy udekorowany surową różyczką kalafiora lub odrobiną tymianku.
Smacznego!