Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z użyciem sezonowej, jesiennej dyni!
A jak dynia, to musi być do niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu.
W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie.
Zapraszam!
Za przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust.
Pumpkin spice czyli przyprawa do dań z dynią
Składniki:
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 8 dużych ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Ziele angielskie umieszczamy w moździerzu, dokładnie rozdrabniamy na pył.
Nastepnie dodajemy cynamon, imbir i gałkę, dokładnie mieszamy.
Nasza przyprawa jest gotowa. Przechowujcie ją w zamkniętym pojemniku.
Przyprawa nadaje się bardziej do dań na słodko np. sernika, który wkrótce zagości na blogu, ale do dań wytrawnych również możecie dodać szczyptę.
Smacznego!