Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno, w te upalne.
W obu przypadkach smakuje wybornie.
Dla fanów kukurydzy jest idealna, papryczka chili dodaje nieco pikanerii, ale jeśli nie lubicie jej, można ją zastąpić czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą.
Zapraszam!
Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym
Składniki:
- 850 g kukurydzy (może być świeża lub z puszki)
- 400 ml mleczka kokosowego (ważne, aby w czasie mieszania puszki było słychać, że jest płynne)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 papryczki chili
- sól, pieprz
- 0,5 kg cebuli
- odrobina oliwy
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, delikatnie solimy i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut.
Kolejno dodajemy kukurydzę i mleczko. Jeśli używamy świeżej kukurydzy, gotujemy ją okolo 10 minut, przy konserwowej możemy krócej.
Dodajemy również posiekaną papryczkę chili (bez pestek i białych części), przyprawy i całość dokładnie blendujemy, na jednolitą masę.
Smacznego!