Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego... oprócz przepisu, jest również konkurs w którym są do wygrania całkiem fajne nagrody, jesteście ciekawi?
Jak pewnie za chwilę zauważycie pod tym krótkim wstępem znajduje się żółty przycisk, gdy go naciśniecie i zalogujecie się do aplikacji pojawi się okienko, gdzie należy dodać zdjęcie.
Jakie zdjęcie? Kreatywne zdjęcie wykonanych przez Was muffinek z brzoskwiniami i rozmarynem
(o ile lubicie eksperymenty z dodawaniem ziół do słodkich wypieków, jeśli nie, to rozmaryn możecie pominąć), przepis znajdziecie poniżej :-).
"Cook'd" oznacza "ugotowane" i jest to nowy przycisk, przygotowany przez Cooklet, czyli internetowy organizer kulinarny, na którym znajdziecie przepisy z całego świata, również w języku polskim.
Przycisk ma na celu stworzenie galerii zdjęć danego przepisu, przygotowanego przez czytelników bloga, jedynym warunkiem w konkursie, aby nasz blog był wzięty pod uwagę jest minimum 10 zdjęć muffinek, każde inne i od innej osoby :-).
Pewnie zapytacie o nagrody? Do wygrania jest voucher do Fabryki Form i książki (The jewelled kitchen, I love Toscana, Zielona Toskania).
Voucher - za Grand Prix, czyli przepis, który zdobędzie najwięcej zdjęć wyniesie 350 zł (I nagroda) i 2 nagrody książkowe ( II i III nagroda). Voucher - Cooklet Prize przyznany przez jury Cooklet wyniesie 150 zł (I nagroda) i 2 nagrody książkowe (II i III nagroda).
Jeśli to właśnie nasz blog zostanie zwycięzcą, wybierzemy (w obu przypadkach) po 3 osoby sposród osób, które dodały zdjęcia.
Zasady konkursu :
- Zapoznaj się z przepisem, zrób potrzebne zakupy.
- Upiecz muffinki i zrób im zdjęcie.
- Kliknij w przycisk Cook'd, zaloguj się do aplikacji, dodaj zdjęcie.
- Czas masz do 22.09.2013, do godziny 23:59.
- Pamiętaj, aby Twoje zdjęcie było kreatywne!
Gorąco zapraszamy do wypróbowania przepisu, zrobienia zdjęcia i wzięcia udziału w zabawie!
Chętnie poznamy też Wasze zdanie na temat przydatności przycisku :-)
Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 80 g skrobi ziemniaczanej (lub budyń śmietankowy bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 120 g cukru
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 jajka
- 4 niewielkie brzoskwinie (bez pestek i skórki)
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)*
Sypkie składniki czyli mąkę, skrobię, proszek i cukier mieszamy w jednym naczyniu.
Masło, śmietanę i jajka mieszamy w oddzielnym naczyniu.
Jak to bywa przy muffinkach, do mokrych składników dodajemy stopniowo sypkie, mieszamy krótko, do połączenia składników.
Następnie brzoskwinie kroimy w średnią kostkę, a rozmaryn (listki, bez łodyżki) drobno kroimy i dodajemy do masy.
Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st.
Smacznego!
Muffins with peaches and rosemary
Ingredients:
- 160 g wheat flour
- 80 g potato starch (or cream pudding with no sugar)
- 2 teaspoons of baking powder
- 150 g butter (melted and cooled down)
- 120 g sugar
- 100 ml 18% cream
- 2 eggs
- 4 small peaches (without seeds and skins)
- twig of rosemary (optional) *
* The combination of
peaches and rosemary is very interesting and well-composing . Muffins
got herbal aroma, which enhances their taste, but definitely doesn’t
dominate.
Preparation:
Mix flour, starch, sugar,
baking powder in a bowl.
In seperate bowl mix
butter, cream and eggs.
As always with muffins -
gradually add wet ingredients to dry ones and blend short until
combined.
Then cut peaches (medium
cubes) and the rosemary (leaves, no stems). Add to the cake.
Fill ¾ muffin tin with
the dough.
Bake about 20 minutes at
180 degrees.
Enjoy!