Moja tablica z aktualnościami na Facebooku to samo jedzenie... jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, w postaci zdjęć, linków do blogów, artykułów, wszystko kręci się wokół jedzenia ;-).
Szczerze mówiąc nie ma możliwości, żebym nie znalazła inspiracji na obiad, jeśli aktualnie nie mam na niego pomysłu.
Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera.
Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie!
Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-).
Zapraszam!
Sałatka ziemniaczana z cytryną i koperkiem
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków (wyszorowanych lub oskrobanych, ja wybieram te najmniejsze)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 8 łyżek gęstej śmietany
- 4 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ocet balsamiczny
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Ważne aby ich nie przegotować, bo będą się rozpadać.
Następnie z soku z cytryny, skórki, oliwy i przypraw robimy sos i dodajemy do garnka z odcedzonymi ziemniakami, dokładnie mieszamy potrząsając garnkiem. Na koniec kropimy lekko octem balsamicznym i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Do ziemniaków przed podaniem dodajemy koperek, dokładnie mieszamy i wykładamy je na talerz. Pomiędzy nimi układamy róże z łososia.
Sałatkę polewamy sosem zrobionym ze śmietany, chrzanu i soku z cytryny.
Smacznego!