Najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy

Cześć!

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy do makaronu.


Można go zrobić ze świeżych pomidorów, z passaty czy pomidorów w puszce.


Zawsze się udaje i zawsze nam smakuje.


Niezwykle aromatyczny i pyszny!



Sos pomidorowy

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to zawsze jakieś pomidory i śmietana się w domu znajdą prawda? ;-)


Zapraszam!



Najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (może być również passata pomidorowa czy świeże pomidory)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bazylii
  • 150-200 ml śmietany (ja używałam 18%)
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek, masło
  • opcjonalnie parmezan

Wykonanie:
Czosnek rozdrabniamy i szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pomidory (z puszki i świeże musisz zblendować, jeśli używasz passaty nie musisz tego robić) i gotujemy, aż nasz sos lekko odparuje i stanie się gęsty.


Jeśli używasz suszonej bazylii, dodaj ją w trakcie gotowania, świeżą dodajemy na końcu. Dopraw solą i pieprzem.


Ugotuj makaron, odcedź.




W garnku po makaronie roztapiamy 2 łyżki masła, wrzucamy makaron, sos pomidorowy i śmietanę, dokładnie mieszamy.


Podajemy posypane startym parmezanem, jednak bez niego danie smakuje równie dobrze.


Smacznego!