Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy do makaronu.
Można go zrobić ze świeżych pomidorów, z passaty czy pomidorów w puszce.
Zawsze się udaje i zawsze nam smakuje.
Niezwykle aromatyczny i pyszny!
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to zawsze jakieś pomidory i śmietana się w domu znajdą prawda? ;-)
Zapraszam!
Najprostszy sos pomidorowo-śmietanowy
Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (może być również passata pomidorowa czy świeże pomidory)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bazylii
- 150-200 ml śmietany (ja używałam 18%)
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek, masło
- opcjonalnie parmezan
Czosnek rozdrabniamy i szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pomidory (z puszki i świeże musisz zblendować, jeśli używasz passaty nie musisz tego robić) i gotujemy, aż nasz sos lekko odparuje i stanie się gęsty.
Jeśli używasz suszonej bazylii, dodaj ją w trakcie gotowania, świeżą dodajemy na końcu. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron, odcedź.
W garnku po makaronie roztapiamy 2 łyżki masła, wrzucamy makaron, sos pomidorowy i śmietanę, dokładnie mieszamy.
Podajemy posypane startym parmezanem, jednak bez niego danie smakuje równie dobrze.
Smacznego!