Kto ma ochotę na murzynka? ;-)
Mam na myśli ciasto! ;-)
Pyszne czekoladowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach z dodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne.
Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół.
Zapraszam!
Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty.
Murzynek z wiśniami i czereśniami
Składniki:
Ciasto:
Błyszcząca polewa:
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od roztopienia masła. Masło zdejmujemy znad palnika, dodajemy czekoladę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Jajka roztrzepujemy z oddzielnym naczyniu i stopniowo dodajemy masę czekoladową, bardzo powoli, ciągle mieszając. Do masy dodajemy również cukier i sól.
Mąkę i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do masy z czekolady i jajek, dokładnie mieszamy, do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i dokładnie mieszamy.
Silikonową keksówkę wypełniamy ciastem, wygładzamy.
Ciasto pieczemy w 180 st. ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach wody, pozostawiamy aby napęczniała, a następnie podgrzewamy ją z masłem. Następnie dodajemy mleko zmieszane z kakao i cukrem i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy wiśniówkę, chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i najlepiej przelewamy do innego zimnego naczynia.
Polewę można lekko schłodzić w lodówce, gdy zacznie tężeć dokładnie ją rozmieszać i pokryć nią zimne ciasto. Zaczekać aż zastygnie i delektować się pysznym ciastem.
Smacznego!
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g wydrylowanych wiśni
- 150 g wydrylowanych czereśni
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka wiśniówki
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od roztopienia masła. Masło zdejmujemy znad palnika, dodajemy czekoladę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Jajka roztrzepujemy z oddzielnym naczyniu i stopniowo dodajemy masę czekoladową, bardzo powoli, ciągle mieszając. Do masy dodajemy również cukier i sól.
Mąkę i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do masy z czekolady i jajek, dokładnie mieszamy, do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i dokładnie mieszamy.
Silikonową keksówkę wypełniamy ciastem, wygładzamy.
Ciasto pieczemy w 180 st. ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach wody, pozostawiamy aby napęczniała, a następnie podgrzewamy ją z masłem. Następnie dodajemy mleko zmieszane z kakao i cukrem i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy wiśniówkę, chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i najlepiej przelewamy do innego zimnego naczynia.
Polewę można lekko schłodzić w lodówce, gdy zacznie tężeć dokładnie ją rozmieszać i pokryć nią zimne ciasto. Zaczekać aż zastygnie i delektować się pysznym ciastem.
Smacznego!