Cześć!
Mam dzisiaj dla Was pyszne bananowe lody! W końcu lato w pełni (no może nie do końca, latem chyba się grypy nie łapie, a mnie od wczoraj męczy gorączka :( ), więc ody to deser idealny ;-).
Lody są puszyste, kremowe, przepełnione bananowym smakiem z dodatkiem chrupiącej czekolady, niebo w gębie!
Zapraszam!
Lody bananowe z czekoladą
Składniki:
- 2 banany (najlepiej dojrzałe)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml mleka
- 150 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru (lub mniej, w zależności od słodkości bananów)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (to nie jest to samo co aromat!)
- kilka łyżek groszków czekoladowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone, a misa maszyny do lodów mrożona minimum 24 godziny.
Z bananów, soku z cytryny i mleka robimy koktajl bananowy za pomocą blendera.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę.
Całość łączymy i schładzamy około 30 minut w lodówce.
Przygotowujemy maszynę do lodów, włączamy aby mieszadło kręciło się, wlewamy naszą masę i kręcimy lody około 20 minut, aż będą bardzo gęste, w połowie kręcenia dodajemy groszki czekoladowe.
Jeśli lubisz lody typu soft, możesz je zjeść od razu, a jeśli nie, wystarczy je domrozić w oddzielnym naczyniu, około godzinę.
Lody można również wykonać bez maszyny, ale wtedy w czasie mrożenia, trzeba je miksować co godzinę, aby uzyskać puszystą masę bez kryształków lodu.
Smacznego!