W zeszłym tygodniu dzięki Magdzie z Crust and dust miałam okazję uczestniczyć w pierwszym spotkaniu z serii Akademia Smaku Siemens.
Projekt ruszył 19 czerwca w Warszawie w Centrum Domowych Inspiracji czyli show-room'ie marki Siemens.
Akademia Smaku to ekskluzywne spotkania z pasją, odpowiedź na niezaspokojone potrzeby osób, które kochają gotować, chcą rozwijać swoją pasję - czyli spotkania idealne dla mnie! ;-)
Fot. Anna Smaczne Ujęcie
Fot. Anna Smaczne Ujęcie
Spotkań na chwilę obecną zaplanowanych jest 10, poruszana będzie między innymi tematyka kawy, wina, deserów, nawet dekoracji stołu.
Pierwsze warsztaty dotyczyły Food design - czyli bawienia się formą prezentacji potrawy na talerzu, którą przybliżyła nam Paulina Kalińska, stylistka potraw.
Krótką prezentacją wprowadziła nas w temat, a następnie przeszliśmy do praktyki, ponieważ mieliśmy aż 4 dania do dyspozycji. Oczywiście najpierw trzeba było je ugotować ;-). Po szybkim losowaniu stanowisk zabraliśmy się do pracy pod okiem Konrada Birka, szefa kuchni w restauracji Sowa i przyjaciele.
Do przygotowania mieliśmy 4 daniowe menu składające się z :
przystawki - krewetki królewskie w sosie tajskim z mleka kokosowego,
zupy - chłodnik z melona z imbirem i szynką parmeńską,
dania głównego - pikantna pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce, podana z gruszkami w tokaju,
deseru - gruszka w przyprawach korzennych, podana z sosem karmelowym.
Dania przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Wszystkie były tak pyszne, że jak tylko znajdę dobrej jakości składniki (krewetki i kaczkę) to je przygotuję. Kaczka z gruszkami - poezja ;-).
Atmosfera była bardzo miła, można było zarówno popracować w fajnym zespole, porozmawiać o tematach kulinarnych, ale nie tylko i oczywiście w miłym towarzystwie to wszystko zjeść :-).
Pozdrawiam!