Tabule (oryginalna nazwa to tabbouleh) to orientalna, arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała, iż postanowiłam przygotować własną wariację, z tego co miałam dostępne w kuchni i lodówce.
Pyszny, orzeźwiający obiad, z lekkim pazurem dodanym dzięki ostrej papryce całkiem przerósł nasze oczekiwania. Cała duża porcja zniknęła w okamgnieniu ;-)
Zapraszam!
Orzeźwiające tabule (tabbouleh)
Składniki:
- 150 g kaszki kuskus
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- kilkanaście listków świeżej mięty
- sól, pieprz, ostra papryka
- wrząca woda
- ser kozi
Wykonanie:
Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach mieszamy ją widelcem, aby rozbić grudki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Warzywa dokładnie myjemy, marchewki, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do ostudzonej kaszy.
Dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i świeżo zmielony pieprz i sól.
Dodajemy również odrobinę ostrej papryki, dla lekkiego zaostrzenia smaku.
Sałatkę chłodzimy. Podajemy z odrobiną sera koziego. Dekorujemy miętą.
Smacznego!